Wist je dit?

eerste indruk

‘Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken’, een cliché en daarom zit er ook een kern van waarheid in. Een eerste indruk op je nieuwe liefde, je aanstaande schoonouders, de sollicitatiecommissie, je nieuwe collega’s op het werk… Een eerste indruk doet ertoe: je hebt meteen de wind mee of er zijn hobbels te nemen.

Zo gaat het ook wanneer je voor de klas staat. In de eerste weken van een nieuw schooljaar wordt de basis van je relatie met de klas gelegd. Hoe kom je over? Zie je alle kinderen in de klas en hoe zien de kinderen jou? Wat denk je zelf hoe jij overkomt en hoe is de wekelijkheid? Het verschil tussen wat jij denkt dat je uitstraalt en wat de ander ziet maakt dat er ‘ruis’ op de lijn komt: jij denkt dat je duidelijk bent, maar de klas ziet het anders.  ‘Ja, maar ik blijf gewoon rustig!’  Je zegt het wel, maar je straalt het tegenovergestelde uit. En die non-verbale communicatie (je mimiek en stemverheffing) zegt veel meer dan de inhoud van de zes woorden die je spreekt.

Kortom, breng je verbale en non-verbale communicatie in evenwicht. In de cursus ‘boeiend voor de klas’doe je dat in een kleine en veilige groep. Kijken naar jouw leerpunten en snel aan de slag in een persoonlijke benadering. Investeer in jezelf en ontdek wat jouw sterke kanten zijn, werk aan wat nog beter kan.  Opdat je je mooie vak met plezier en energie kunt blijven uitoefenen. Of je nu een nieuwe of ervaren leerkracht bent, maar investeer in jezelf. Door te oefenen, door te doen. In je dagelijkse werk pluk je meteen al de vruchten!

 

 

 

Juf Ank

Smullen op zondagavond: de luizenmoeder. Vanaf aflevering 1 let ik op juf Ank. Niet alleen omdat ze zo geweldig speelt, maar ik kijk naar haar hals. Zoals zij spreekt en zingt moet het dus niet: je ziet de spanning op haar keel staan. Soms zie je de spieren zelfs lopen. Ze forceert enorm en dat houdt ze geen schooljaar vol. En alleen daarom – want het past zo goed bij juf Ank – vind ik dat Ilse Warringa zo’n mooi personage neerzet.

Prikkelende poster

imageMet OnderwijsMaakJeSamen, onze partner in het PO, maakten we een prikkelende poster. Met daarop 10 stemtips om je stem gezond te houden. Je kunt de poster gratis downloaden op omjs.nl/pp. Ook  kun je de poster in een fysieke vorm bestellen. Handig om in je klas te hangen of tenminste op het prikbord in de personeelskamer.